Yhä useampi valtio ja Yhdysvaltain osavaltio on laillistanut marihuanan lääketieteellisen käytön. Kannabis, hamppu ja marihuana ovat kaikki nimityksiä saman kasvilajiin kuuluville kannabiskasveille. Yhden määritelmän mukaan hamppu tarkoittaa kasvin kantoja, varsia ja steriloituja siemeniä. Marihuana sen sijaan tarkoittaa lehtiä, kukkia ja elinkelpoisia siemeniä.

Kannabiksen ja hampun välillä tehdään erottelua myös niiden sisältävien psykoaktiivisten ainesosien mukaan. Useimmissa maissa laittomaksi on luokiteltu näitä osia sisältävät kannabiskasvilajit ja kasvinosat. Hampusta nämä ainesosat puuttuvat ja sen vuoksi siitä valmistettuja tuotteita on saatavilla hyvin yleisesti.

Koska kannabiksella tai marihuanalla ei näin ollen tarkoita aina vain yhtä tiettyä kasvia, niin marihuanaliiketoiminnan aloittamista suunnittelevan on aivan aluksi hyvä perehtyä kasvin erilaisiin muotoihin ja niiden laillisuuteen eri alueilla.

Laillisuus

Aivan aluksi on liiketoimintaa suunnittelevan hyvä perehtyä, minkälainen on kyseisen maan tai osavaltion lainsäädäntö koskien marihuanan kasvatusta, hallussapitoa, jakelua ja myyntiä. Pääsääntönä voidaan nimittäin sanoa, että marihuanan myynti, hallussapito ja kasvatus ovat kiellettyjä ja rangaistavia tekoja. Euroopasta ja Amerikasta löytyy kuitenkin useita poikkeuksia, mikä tarkoittaa, että näissä maissa ja aluilla marihuanatuotteiden ympärille voi olla mahdollista rakentaa liiketoimintaa.

Euroopassa Hollanti on ehkä tunnetuin marihuanaliiketoiminnastaan. Maassa on nimittäin sallittua myydä marihuanaa sisältäviä tuotteita erityisissä kahviloissa. Toinen Euroopan maa, jossa kannabis on laillistettu, on Espanja. Siellä marihuanaa saa pitää hallussa yksityisillä alueilla ja kasvattaa omaan käyttöön.

Reseptillä marihuanaa on mahdollista saada lääketieteelliseen käyttöön myös muualla, kuten esimerkiksi Kanadassa, Kroatiassa, Kreikassa ja Norjassa. Tällaisten maiden kohdalla siis muunlaisten kannabistuotteiden hallussapito, kasvatus ja myynti voivat yleiseen tapaan olla kiellettyjä ja rangaistavia, mutta lääkkeenä tuotetta on mahdollista ostaa.

Yhdysvalloissa marihuana on laiton liitovaltion lain mukaan. Osavaltiotasolla marihuana on kuitenkin laillistettu Alaskassa, Kaliforniassa, Coloradossa, Mainessa, Massachusettsissa, Nevadassa, Oregonissa ja Washingtonissa. Tämän lisäksi moni muu osavaltio sallii marihuanan lääketieteellisen käytön.

Laillisuuteen ja sitä kautta mahdollisen liiketoiminnan kannalta hyvin merkityksellinen käsite on myös THC eli tetrahydrokannabinoli, joka on kannabiskasvien psykoaktiivinen ainesosa. Monessa maassa on nimittäin sallittua myydä normaaliin tapaan kannabistuotteita, joiden THC-luku on alle 0,3%.

Miten rahoittaa liiketoiminnan alku?

Kuten minkä tahansa muunkin liiketoiminnan kohdalla, niin hyvin alkuvaiheessa tulee ajankohtaiseksi miettiä, mistä hankkia rahoitusta bisneksen aloittamiseen. Kun yrityksen laillisu

usaspektit ovat kunnossa, on hyvä lähteä liiketoimintasuunnitelmassa eteenpäin ja miettiä erilaisia rahoitusmahdollisuuksia.

Pitkällä aikavälillä yrityksen rahoituksen olisi perustuttava tulorahoitukseen eli yrityksellä on enemmän tuloja kuin menoja. Liiketoiminnan alkuvaiheessa, kun omia säästöjä ei välttämättä ole, voi lainan ottaminen kuitenkin tulla ajankohtaiseksi. Aivan kuten minkä tahansa muunkin lainan kohdalla, niin yritystoiminnan aloittamiseksi otettava laina kannattaa aina kilpailuttaa eikä tyytyä heti ensimmäiseen lainatarjoukseen. Usein kilpailutus nimittäin kannattaa. Ennen lainatarjouksien kysymistä on hyvä kartoittaa, minkälainen on oma lainatarve.

  • Kuinka paljon lainaa?

Yksiselitteisesti ensimmäinen selvitettävä asia on, että kuinka paljon lainaa todella tarvitsee. Liikaa ei toki koskaan kannata ottaa ja muut rahoitusmahdollisuudet ovat aina järkevää kartoittaa ennen lainaan turvautumista. Pienet lainasummat voivat toisaalta olla kalliimpia ja niiden lainaehdot rajoitetummat. Näiden lainojen korko on lyhyen laina-ajan ja pienen lainasumman vuoksi laskettu kuukausikorkona, mikä tekee tällaisesta pienlainasta hintavan.

Mikäli liiketoiminnan aloittamisessa tarvittava lainasumma sen sijaan on suurempi, tulee kysymykseen yrityslainan ottaminen. Niitä haetaan perinteisten lainojen tapaan rahoituslaitokselta, joka on yleensä halukas saamaan uusia yritysasiakkaita ja solmimaan molempia tyydyttäviin lainaehtoihin perustuvan lainasopimuksen. Vaihtoehtoisesti henkilökohtaisiin nimiin voi ottaa vaikkapa vakuudetonta luottoa.

Riippuen siitä, missä maassa marihuanaliiketoimintaa suunnittelee aloittavansa ja minkälaisiin tuotteisiin on tarkoitus erikoistua, on tarjolla usein erilaisia alkulainavaihtoehtoja. Useissa maissa on mahdollista saada erilaisia start up -lainoja tai muita tuettuja lainoja. Myös erilaiset pääomasijoittajien tarjoamat pääomamahdollisuudet on hyvä pitää mielessä. Tällöin tarvittavan pääoman lisäksi saa myös asiantuntemusta, mutta toisaalta voi menettää päätäntävaltaa.

    • Vertailu kannattaa

Kun on kyse lainan ottamisesta, niin ei voi olla liikaa painottamatta vaihtoehtojen vertailun merkitsevyyttä. Mistä lainamuodosta sitten onkaan kysymys, niin yritystoiminnan alussa tarvittavan pääoman hankkimiseksi kannattaa lainatarjouksia aina kysyä useista eri pankeista ja instituutioista. Mikäli vertailu on tehty tarpeeksi kattavasti, on myös hakijalla itsellään levollisempi olo sen suhteen, että tehty lainapäätös on oikea.

Lainatarjouksissa on tärkeää vertailla ja laskea sitä, minkälaiseksi eri lainavaihtoehtojen vuosikorko muodostuu. Jos laina-ajat nimittäin esimerkiksi vaihtelevat, niin myös vertailukelpoinen vuosikorko on laskettava erikseen, jotta lainoja voi todella vertailla. Jos jokin koroissa tai kustannuksissa jää mietityttämään, asiaa kannattaa suoraan tiedustella tarjoajalta.

Päivitys (30.5.2018): Olemme saaneet useita kyselyitä liittyen lainavertailuiden lisätietoihin. Me emme tarjoa minkäänlaisia rahoitukseen liittyviä neuvoja, mutta yksi palvelu joka tarjoaa yrityslainojen vertailuja on Lainando.fi. Voit myös vertailla eri palveluita keskenään Suomi.fi -palvelussa. Onnea matkaan!

Author kole
Published
Categories Kannabiksen